16 Νοε 2010

Μελαχροινή..!

Η μελαχροινή είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Μεσσηνίας και είναι πολύ νόστιμο και λαχταριστό!

Υλικά:
7 αυγά
7 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη (ή μισές φρυγανιά και μισές σιμιγδάλι ψιλό)
7 κουταλιές ζάχαρη
7 κουταλιές καρύδι χοντροτριμμένο
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια (προαιρετικά)
1 κουταλάκι κανέλλα
Στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο
Λίγο κονιάκ (προαιρετικά)

(Για το σιρόπι:)
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Λίγη φλούδα από λεμόνι


Εκτέλεση:
  Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Μετά προσθέτουμε στο μίγμα των κρόκων τη φρυγανιά, το μπέικιν, το καρύδι,τη βανίλια, τα μπαχαρικά και το κονιάκ. Ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί. Ψήνουμε στους 150 με 160 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα, ή μέχρι να ροδίσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας το νερό με τη ζάχαρη να βράσει και τη φλουδίτσα, για να πάρει άρωμα. Όταν κοντεύει να δέσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά. Σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι, και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε! Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.