20 Νοε 2010

Μικρή δόση ιστορίας: Μεθώνη..!

Μεθώνη - Γκραβούρα
   Η Μεθώνη είναι κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας. Είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου, και έχει περίπου 1.200 κατοίκους. Λέγεται και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα).
   Η Μεθώνη έχει πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και κατά καιρούς απετέλεσε μήλον της Έριδος για τους ισχυρούς, λόγω της στρατηγικής σημασίας της θέσης της.
  Στα ομηρικά χρόνια λεγόταν Πήδασσος. Ο Όμηρος την αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον πείσει να επιστέψει στη μάχη. Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας την ονομάζουν Μοθώνη και την ταυτίζουν με την ομηρική πόλη.
   
   Στα τέλη του 8ου π.Χ. αι. καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες. Απέκτησε την ελευθερία της το 370 π.Χ. Το 191 π.Χ. μπήκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία οπότε και απέκτησε αρκετή δύναμη. Στα ρωμαϊκά χρόνια, ο Αυτοκράτορας Τραϊανός της χάρισε την αυτονομία της. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το λιμάνι της Μεθώνης γνωρίζει μεγάλη ακμή ως εμπορικό κέντρο και σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων.
   Η Μεθώνη άκμασε στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά ακόμα περισσότερο την περίοδο του μεσαίωνα. Αυτήν την εποχή, η Πελοπόννησος ονομάστηκε «νησί της Μεθώνης», τόση ήταν η δόξα της.
  Στον καιρό της Φραγκοκρατίας έγινε σπουδαίο εμπορικό κέντρο με το όνομα Modon. Το 1500 έπεσε στα χέρια των Τούρκων που κατέσφαξαν σχεδόν όλο τον πληθυσμό της. Το 16ο αιώνα βρέθηκε στα χέρια των ιπποτών της Μάλτας. Κατά τον 17ο- 18ο αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Μετά, το 1715, την ξαναπήραν οι Τούρκοι.
   Κατά την Ελληνική Επανάσταση, το κάστρο της Μεθώνης δεν κατελήφθη από τους Έλληνες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που είχαν καταβάλλει, λόγω της σθεναρής αντίστασης του οχυρωμένου οθωμανικού πληθυσμού. Το 1825 αποβιβάστηκε στο λιμάνι της πόλης ο Ιμπραήμ και εγκαταστάθηκε εντός του κάστρου, το οποίο έγινε ορμητήριο των Αιγυπτίων κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους στην Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι θα παραδοθούν αμαχητί το 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του οποίου ηγείτο ο στρατηγός Μαιζών. Ο οικισμός τότε μεταφέρεται εκτός των τειχών, γίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης ενώ το κάστρο που για αιώνες υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης ερημώνεται.
  Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια στη Μεθώνη το Καποδιστριακό σχολείο. Η πόλη σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις. Σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα!
Πηγές: el.wikipedia.org
             www.methoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.