Παναγία των Βράχων - ΝταΒίντσι |
Η λέξη "άγγελος" είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει αγγελιοφόρος. Η λέξη χρησιμοποιείται στον Όμηρο, αλλά και στα επόμενα χρόνια συναντάται συχνά στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Ο Ερμής αναφέρεται ως άγγελος, δηλαδή αγγελιοφόρος των θεών.
Οι αρχαίοι επίσης πίστευαν στην ύπαρξη "καταχθόνιων αγγέλων" δηλαδή αγγέλων του κάτω κόσμου. Στην εβραϊκή γλώσσα, η αντίστοιχη λέξη υποδηλώνει θείο ή ανθρώπινο αγγελιοφόρο. Ο πρώτος διαχωρισμός...
της έννοιας του θείου από τον ανθρώπινο αγγελιοφόρο πηγάζει από τη λατινική γλώσσα, όπου η λέξη angelus σημαίνει αποκλειστικά το θείο αγγελιοφόρο. Στο Χριστιανισμό,οι άγγελοι είναι μέρος του σύμπαντος κόσμου και ο κάθε άγγελος έχει την δική του ατομικότητα, χαρακτήρα και θέληση. Επίσης, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναφέρει ότι είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες. Υπηρετούν τον Θεό και είναι κατά χάριν αθάνατες, που δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Σύμφωνα με όσα επικράτησαν στην Ορθόδοξη παράδοση οι άγγελοι με βάση την ιεραρχία τους, διαχωρίζονται σε 3 τάξεις που κάθε μια έχει «Ταξιαρχίες»:
- Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι,
- Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες
- Αρχές, Αρχάγγγελοι και άγγελοι.
Στον τόπο μας, οι παραδόσεις που μιλούν για αγγέλους είναι πολλές. Ο άγγελος ταυτίζεται με την προσωποποίηση της αρετής, της γλυκύτητας και της ομορφιάς .Αγγελοκρουσμένος είναι ο ιδιότροπος, ο παράξενος και η λέξη αυτή έφτασε σε μας από τα Ιόνια νησιά. Αγγελοθωρώ σημαίνει φτάνω στο τέλος της ζωής μου, βλέπω τον άγγελο του θανάτου. Τα παλαιότερα χρόνια, ο άγγελος ήταν πολύ καλό σημάδι σε όποιον τον ονειρευόταν, και θεωρείται ότι φέρνει καλά νέα!
Πηγές: Βικιπαιδεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.