Τα εισόδια της Θεοτόκου |
Η ύπαρξη της σημερινής γιορτής ξεκινά περίπου στον έκτο μεταχριστιανικό αιώνα, οπότε και καθιερώνεται ο εορτασμός της. Η ιστορία της έχει ως εξής: Η Άννα και ο Ιωακείμ, οι γονείς της Παναγίας, ήταν άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και δεν είχαν κάνει παιδιά, παρότι το επιθυμούσαν διακαώς. Προσεύχονταν στο Θεό και συνέχισαν να τον ικετεύουν, παρόλο που η έλευση ενός παιδιού έμοιαζε ακατόρθωτη γι' αυτούς. Και τελικά, η προσδοκία τους επαληθεύτηκε και έκαναν μία κόρη, τη Μαρία. Και ο Ιωακείμ με την Άννα αποφάσισαν να αφιερώσουν το παιδί τους στο Θεό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού. Όταν λοιπόν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την πήγαν στο Ναό του Θεού στα Ιεροσόλυμα. Ο ιερέας Ζαχαρίας (πατέρας μετέπειτα του Ιωάννου του Προδρόμου) οδήγησε το παιδί μέσα στα "Άγια τοις Αγίοις", δηλαδή το ιερότερο μέρος του ναού, στο οποίο δεν επιτρεπόταν να μπει ο οποιοσδήποτε. Ήταν το μέρος που φυλάσσονταν τα πιο σημαντικά αντικείμενα για τους Ισραηλίτες, όπως οι πλάκες με τις Δέκα Εντολές και η ράβδος του Ααρών.
Εκεί παρέμεινε η Μαρία, για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, και η παράδοση λέει ότι για την τροφή και την επιβίωση της φρόντιζαν οι άγγελοι του Θεού. Όταν η Μαρία έγινε δεκαπέντε ετών, οι ιερείς την έβγαλαν στον έξω κόσμο, και σύντομα αρραβωνιάστηκε με τον αρκετά μεγαλύτερο της Ιωσήφ, ο οποίος ήταν χήρος και είχε παιδιά από την πρώτη του σύζυγο. Εγκαταστάθηκαν στη Ναζαρέτ, και μετά από λίγο έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι εορτές μέσα στο έτος έχουν μια λογική σειρά με βάση τη ζωή της Παναγίας, δηλαδή πρώτα έχουμε τα γενέθλια της Θεοτόκου στις οκτώ Σεπτεμβρίου, μετά τα Εισόδια στις εικοσι μία Νοεμβρίου, στη συνέχεια τη Γέννηση του Χριστού στις εικοσιπέντε Δεκεμβρίου και ούτω καθ' εξής. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η γιορτή του Ευαγγελισμού, η οποία γιορτάζεται στις εικοσιπέντε Μαρτίου, εννέα μήνες ακριβώς πριν τη Γέννηση του Χριστού.
Σήμερα γιορτάζουν πολλοί άνθρωποι με τα ονόματα Μαρία, Δέσποινα, Παναγιώτης και Παναγιώτα αλλά και πιο σπάνια ονόματα όπως Πανωραία, Παρθένα ή Βιργινία! Να ευχηθούμε σε όλους χρόνια πολλά, και να σας θυμίσουμε ότι αυτά ισχύουν για τις περιοχές που υπάρχει αντίστοιχος ναός, καθώς ανάλογα με την πόλη ή το χωριό που βρισκόμαστε οι γιορτές αλλάζουν!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.