Ο τσάμικος, ανήκει στους πιό διαδεδομένους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Λέγεται και κλέφτικος, καθώς χορεύονταν από τους Κλέφτες επί εποχής Τουρκοκρατίας. Αγαπήθηκε πολύ σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ο βηματισμός του προσαρμόστηκε στη μουσική ιδιαιτερότητα κάθε μίας από αυτές. Μερικές από τις περιοχές στις οποίες συναντάται τσάμικος χορός είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Ο ρυθμός του χορού αυτού είναι τρία τέταρτα με εναλλαγή μακρών και βραχέων συλλαβών στο τραγούδι.
Η προέλευση του ονόματος του χορού προέρχεται από τη λέξη Τσάμης, η οποία σημαίνει λεβέντης και αναφέρεται στο λεβέντικο παράστημα των χορευτών. Κατ' άλλους, η ονομασία αυτή προέρχεται από μία περιοχή του νομού Θεσπρωτίας στην Ήπειρο, την Τσαμουριά.
Παλαιότερα χορευόταν μόνο από άντρες, αλλά στις μέρες μας συμμετέχουν και οι γυναίκες. Ο χορός διατηρεί τον ίδιο βηματισμό καθ' όλη τη διάρκεια του τραγουδιού και σε κάποια χρονική στιγμή την οποία επιλέγει ο πρωτοχορευτής, ο κύκλος σταματά και αρχίζουν οι φιγούρες. Το στοιχείο που προσδίδει την ομορφιά στο συγκεκριμένο χορό είναι η περιπλοκότητα των φιγούρων του πρώτου χορευτή. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του δεύτερου χορευτή, καθώς αυτός είναι που στηρίζει όλο το βάρος του πρώτου σε φιγούρες όπως τούμπες, ψαλίδια, καθίσματα κ.α.
Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα από πελοποννησιακό τσάμικο....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.