7 Ιαν 2011

Ιωάννης ο Πρόδρομος

   Γιορτάζουμε σήμερα 7 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ή αλλιώς Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο τελευταίος από τους προφήτες που προανήγγειλαν την έλευση του Μεσσία. Έζησε στα χρόνια του Χριστού και για την ακρίβεια γεννήθηκε έξι μήνες πριν το Χριστό. Γονείς του ήταν ο ιερέας Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παναγίας. Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ ήταν μεγάλοι σε ηλικία και δεν είχαν παιδιά, ώσπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στο Ζαχαρία ότι θα κάνει ένα γιο, το οποίο θα πρέπει να ονομαστεί Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας αμφέβαλλε και γι' αυτό δε μπορούσε να μιλήσει μέχρι τη μέρα που γεννήθηκε το παιδί. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση, ζητήθηκε από το Ζαχαρία να γράψει το όνομα που θα έπαιρνε ο γιος του. Και αυτός έγραψε το όνομα Ιωάννης. Αμέσως μπόρεσε να μιλήσει ξανά. 
  Ο Ιωάννης έζησε ασκητικά στην έρημο τρεφόμενος με ακρίδες και άγριο μέλι και ντυνόταν με ενδύματα από τρίχες καμήλας, μέχρι την ηλικία των τριάντα χρόνων. Τότε εγκαταλείπει την ασκητική ζωή και εγκαθίσταται κοντά στον Ιορδάνη ποταμό και κηρύττει την έλευση του Μεσσία. Βαπτίζει τους ανθρώπους ζητώντας τους να μετανοήσουν ώστε το νερό του ποταμού να ξεπλύνει τις αμαρτίες τους. Ο Χριστός πήγε στον Ιωάννη και του ζήτησε να Τον βαπτίσει. Ο Ιωάννης αναγνωρίζει ποιον έχει απέναντι του και του λέει ότι δεν είναι άξιος ούτε τα λουριά από τα παπούτσια του να λύσει. Ο Ιησούς είπε ότι έτσι πρέπει να γίνει και ο Ιωάννης τον βάπτισε στα νερά του Ιορδάνη. 
Μετά την βάπτιση αλλά και τον καιρό που ακολούθησε ο Άγιος Ιωάννης «δείχνει» τον Ιησού Χριστό λέγοντας σε όσους τον ακούν ότι Αυτός είναι ο "Αμνός του Θεού που κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες όλου του κόσμου". Παράλληλα όμως συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στις πράξεις του ηγεμόνα Ηρώδη Αντύπα. Ο Ηρώδης Αντύπας ήταν γιος του Ηρώδη του Μεγάλου που διέταξε την σφαγή των βρεφών κατά την Γέννηση του Ιησού Χριστού. Μεταξύ των πράξεων του Ηρώδη Αντύπα, που κατάγγειλε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ήταν και η μοιχεία που διέπραξε έχοντας σχέση με την γυναίκα του αδερφού του, την Ηρωδιάδα. Η Ηρωδιάδα ήταν αυτή που παρακίνησε τον Ηρώδη να φυλακίσει τον Ιωάννη. Κατά τη διάρκεια μιας εορτής, η Ηρωδιάδα βρίσκει την ευκαιρία να ανταλλάξει ένα χορό της κόρης της Σαλώμης με το κεφάλι του Ιωάννη "επί πίνακι", δηλαδή πάνω σε ένα πιάτο. Ο Ιωάννης αποκεφαλίστηκε και το σώμα του ενταφιάστηκε από τους μαθητές του. Η κεφαλή του βρέθηκε θαμμένη κοντά στο ανάκτορο του Ηρώδη από δύο μοναχούς στους οποίους εμφανίστηκε ο Άγιος Ιωάννης σε όνειρο. 
   Το όνομα Ιωάννης είναι η ελληνοποιημένη μορφή του εβραϊκού ονόματος "Γιοχανάν" που σημαίνει "ο Θεός είναι ελεήμων" ενώ ως όνομα δίνεται και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος" που σημαίνει αυτόν που προηγείται, που προετοιμάζει το δρόμο. Να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!!

Πηγές: www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.