27 Ιαν 2011

Η Μεσσήνη της μυθολογίας!

   Το όνομα της περιοχής μας, της Μεσσηνίας, φτάνει ως εμάς από τα αρχαία χρόνια. Ποια ήταν όμως η Μεσσήνη, η γυναίκα η οποία σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, έδωσε το όνομα της σε ολόκληρη τη Μεσσηνία;
   Η Μεσσήνη ήταν πριγκίπισσα του Άργους, κόρη του Τρίοπα και εγγονή του Φόρβαντα. Μια άλλη εκδοχή μας λέει ότι ήταν κόρη του Φόρβαντα και της Ευβοίας, και αδελφή του Τρίοπα. Η Μεσσήνη παντρεύτηκε τον Πολυκάονα, το δευτερότοκο γιο του βασιλιά Λέλεγα από τη Λακωνία.
  Ο Πολυκάονας δεν έγινε βασιλιάς, γιατί δεν ήταν πρωτότοκος και η Μεσσήνη που ήταν υπερήφανη για την καταγωγή της, δεν άντεχε ο σύζυγος της να είναι ένας απλός πολίτης. Πέτυχε λοιπόν να συγκεντρώσει δυνάμεις από το Άργος και τη Λακεδαίμονα και να καταλάβει τη χώρα εκείνη που αργότερα πήρε το όνομά της και αποκαλείται μέχρι σήμερα Μεσσηνία. Ο Πολυκάονας και η Μεσσήνη ίδρυσαν και βασίλεψαν στο Βασίλειο της Μεσσηνίας και ίδρυσαν επίσης την πόλη της Ανδανίας, όπου και έχτισαν το ανάκτορο τους. 
    Στα χρόνια της βασιλείας τους, τους επισκέφθηκε ο Καύκωνας, που εισήγαγε στον τόπο τη λατρεία των Μεγάλων Θεών. Μετά το θάνατό της, η Μεσσήνη τιμήθηκε ως ηρωίδα στο ναό του Δία στο όρος Ιθώμη. Σε νομίσματα των αυτοκρατορικών χρόνων εικονίζεται από τη μία πλευρά ο Δίας και από την άλλη η Μεσσήνη φορώντας στέμμα σε σχήμα τείχους και πέπλο. Σε άλλο νόμισμα η Μεσσήνη συνοδεύεται από τον Ασκληπιό. Ο Παυσανίας γράφει ότι υπήρχε και ιδιαίτερος ναός της Μεσσήνης με άγαλμα από χρυσάφι και πάριο μάρμαρο. Στο πίσω μέρος αυτού του ναού απεικονίζονταν οι μεταγενέστεροι βασιλείς της Μεσσηνίας.

Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.