6 Ιαν 2011

Η εορτή των Θεοφανίων!

  Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου, και είναι η τελευταία σημαντική μέρα του Δωδεκαημέρου των γιορτών. Τα Θεοφάνια ή Επιφάνια ή Φώτα, όπως αποκαλούνται αλλιώς είναι ημέρα αφιερωμένη στη βάπτιση του Χριστού. Το ίδιο το όνομα "Θεοφάνια" μας μιλά για αυτό που θυμόμαστε σήμερα, δηλαδή την εμφάνιση του Θεού στην τριαδική μορφή Του την ώρα που βαπτίζεται ο Ιησούς Χριστός. Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια εορτάζονταν την ίδια μέρα, αλλά μετά τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. καθιερώθηκε η έκτη Ιανουαρίου ως ημέρα των Θεοφανίων.

  Κατά τις ευαγγελικές περικοπές, στις αρχές του τριακοστού έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερος του Χριστού είχε επιστρέψει από την έρημο όπου ζούσε ασκητική ζωή και βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό καλώντας τους σε μετάνοια. Ο Ιησούς θέλησε να βαπτισθεί και ο Ιωάννης τον βάπτισε με έκπληξη. Τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή (από τον ουρανό) που είπε: "Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα". Αυτή η στιγμή είναι η μοναδική εμφάνιση της Αγίας Τριάδας, σε πλήρη μορφή. Σήμερα γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων και ευλογούνται τα νερά των ποταμών, των θαλασσών κ.λπ.
  Από εχθές, της Πρωταγιάσεως, που ήταν ημέρα νηστείας, ο ιερέας περνά από τα σπίτια της ενορίας του και αγιάζει τους χώρους του κάθε σπιτιού με το νερό που έχει ευλογηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα. Την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος, βγαίνουν τα παιδιά να πουν τα κάλαντα των Φώτων. Ανήμερα των Θεοφανίων, γίνεται ο Μεγάλος Αγιασμός και μετά το πέρας της λειτουργίας, αυτός μοιράζεται στους πιστούς οι οποίοι πίνουν και ραντίζουν τους χώρους του σπιτιού, τα χωράφια, τα καταστήματα κ.λπ. με σκοπό τον καθαρισμό των χώρων, την ευγονία και την ευλογία. Ο αγιασμός αυτός πρέπει να καταναλωθεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα και δεν είναι αγιασμός που διατηρείται. Μετά την εκκλησία, ανάλογα με το μέρος και τη γεωγραφία του, οι ιερείς και οι πιστοί πηγαίνουν σε όχθες ποταμών, σε λίμνες και σε λιμάνια για να ρίξουν το σταυρό στα νερά και να τα καθαγιάσουν. Νέοι ή μεγαλύτεροι άνδρες βουτούν για να επαναφέρουν το σταυρό στην επιφάνεια και όποιος το καταφέρει θεωρείται ευλογημένος και συχνά λαμβάνει δώρα ενώ κάποιες φορές λαμβάνουν δώρα όλοι όσοι επιχειρούν τη βουτιά στα παγωμένα νερά του Γενάρη. 
   Η λαϊκή παράδοση μας λέει ότι το αγιασμένο ύδωρ διώχνει τους καλλικάντζαρους και κάθε κακό από κοντά μας, και γι'αυτό το λόγο ραντίζονται οι διάφοροι χώροι, τα χωράφια και οι καλλιέργειες καθώς και τα ζώα κάποιες φορές. Αφού λοιπόν αγιαστούν τα ύδατα και μαζί τους και όλη η πλάση, τα κακά πνεύματα δε μπορούν να βρουν καταφύγιο και εξαφανίζονται.
  Σήμερα είναι και μεγάλη ονομαστική εορτή μιας και γιορτάζουν ονόματα όπως ο Φώτης, η Φωτεινή, η Φωτούλα, ο Ιορδάνης, η Ουρανία, ο Θεοφάνης και η Θεοφανία. Να ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλά σε όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες!!

Πηγές: el.wikipedia.org, www.matia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.