31 Οκτ 2010

Παραδοσιακές φορεσιές: Καλαμάτα!

  Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου έχουν μεγάλη πορεία στο χρόνο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Οι ενδυμασίες του δεκάτου ογδόου και δεκάτου ενάτου αιώνα, που είναι διαδεδομένες στον τόπο μας φέρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.
  Η γυναικεία φορεσιά της Καλαμάτας, η γιορτινή, όπως αυτή που φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία είναι από τις πιο κομψές και λεπτοδουλεμένες στολές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Τα κυρίαρχα χρώματα των γιορτινών ενδυμασιών είναι το λευκό, το κόκκινο και το μαύρο, συνδυασμένα με κεντίδια πολύχρωμα και χρυσά κοσμήματα.
Το εσωτερικό πουκάμισο με τα μακριά μανίκια ήταν διακοσμημένο με πλήθος εντυπωσιακών κεντημάτων.  Στη Μεσσηνία στο κεφάλι οι γυναίκες έδεναν μαντήλια, και την Καλαμάτα ειδικά είχαν ιδιαίτερο πλάγιο τρόπο δεσίματος.
  Οι άντρες επίσης φορούσαν μαντήλια, συνήθως μαύρα, και λευκές φουστανέλες με πολλές στρώσεις υφάσματος. Στη μέση φορούσαν ζώνη, η οποία χρησίμευε και για να κουβαλούν τα όπλα τους και στο πάνω μέρος του σώματος φορούσαν ένα είδος βαμβακερού γιλέκου περίτεχνου σχήματος, που λέγεται φέρμελη, πλούσια κεντημένο και φοδραρισμένο, το οποίο φορέθηκε πολύ από τους αγωνιστές του 1821. Οι φορεσιές αυτές χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα για γιορτές, παρελάσεις και πλήθος χορευτικών εκδηλώσεων!

Πηγές: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.