29 Οκτ 2010

Μεσσηνιακοί Πόλεμοι - Ά Μεσσηνιακός Πόλεμος!

Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλεμος


Ο Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλεμος, ήταν ο πρώτος πόλεμος μεταξύ των Μεσσήνιων και των Σπαρτιατών. Ξεκίνησε το 743 π.Χ. και τελείωσε το 724 π.Χ..

Αιτια

Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο ξεκίνημα του πολέμου. Η μία προέρχεται από τους Μεσσήνιους και η άλλη από τους Σπαρτιάτες. Και των δύο εκδοχών όμως τα αίτια, μάλλον ήταν απλά αφορμές, καθώς ο Μεσσηνιακός και ο Σπαρτιατικός στρατός προετοιμάζονταν χρόνια πριν την εκδήλωση του πολέμου.

Σπαρτιατική εκδοχή

Στα σύνορα της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, υπήρχε ένας ναός της θεάς Αρτέμιδας, όπου κάθε χρόνο γίνονταν ετήσιες γιορτές στις οποίες συμμετείχαν Μεσσήνιοι και Σπαρτιάτες.
Οι Σπαρτιάτες υποστήριξαν, πως το 768 π.Χ. κατά τη διάρκεια της γιορτής, κάποιοι Μεσσήνιοι άρχοντες απήγαγαν μερικές νεαρές Σπαρτιάτισες και σκότωσαν τον βασιλιά της Σπάρτης Τήλευκο.

Μεσσηνιακή εκδοχή

Η εκδοχή των Μεσσήνιων διαδραματίζεται στην ίδια γιορτή. Οι Μεσσήνιοι υποστήριξαν, πως οι Σπαρτιάτες είχαν από καιρό επεκτατικά σχέδια προς τη Μεσσηνία, και κατά τη γιορτή της Αρτέμιδας σχεδίασαν να σκοτώσουν τους Μεσσήνιους άρχοντες και βασιλιάδες, στέλνοντας μερικούς νεαρούς Σπαρτιάτες οι οποίοι ήταν ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και στολίδια, στο στρατόπεδο των Μεσσηνίων. Κάποιος όμως από τους Μεσσήνιους αντιλήφθηκε την παγίδα, και το αποτέλεσμα ήταν, οι νεαροί άνδρες μαζί με τον Τήλευκο να σκοτωθούν στην συμπλοκή.
Ο Παυσανίας υποστήριξε πως η εκδοχή των Μεσσήνιων ήταν πιο βάσιμη. Σταδιακά δημιουργήθηκε μίσος μεταξύ των δυο λαών.

Ο πόλεμος

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πόλεμος μετά από 25 χρόνια, το 743 π.Χ. μετά την αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση των Σπαρτιατών στην Άμφεια. Οι Μεσσήνιοι οχυρώθηκαν και ενίσχυσαν στην Ιθώμη, και ζήτησαν χρησμό από τους Δελφούς. Ο χρησμός έλεγε πως έπρεπε να θυσιαστεί μια παρθένα κοπέλα για να μείνουν ασφαλείς, με αποτέλεσμα ο Αριστόδημος να θυσιάσει την κόρη του.
Οι Σπαρτιάτες, μαθαίνοντας για την θυσία αυτή, φοβούμενοι, έμειναν για αρκετά χρόνια μακριά από την Ιθώμη. Τελικά όμως επιτέθηκαν και σκότωσαν τον ηγέτη της Μεσσηνίας. Ο Αριστόδημος έγινε νέος βασιλίας της Μεσσηνίας, και οδήγησε τον στρατό του σε μια επίθεση ενάντια στους Σπαρτιάτες, κάνοντας τους να υποχωρήσουν πίσω στην Λακωνία. Οι Σπαρτιάτες κατέληξαν πως έπρεπε να ζητήσουν και αυτοί χρησμό από τους Δελφούς. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η Ιθώμη και οι Μεσσήνιοι, είτε να καταφύγουν σε άλλες περιοχές, είτε να υποδουλοθούν.

Πηγή : Βικιπαιδεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.