7 Οκτ 2010

Τέλλος Άγρας: Ένας μακεδονομάχος από τους Γαργαλιάνους...


  Ο Τέλλος Άγρας είναι μια από τις σπουδαιότερες ηρωικές μορφές του Μακεδονικού αγώνα. Γεννήθηκε στα 1880 στο Ναύπλιο και το πραγματικό του όνομα ήταν Σαράντος (Σαραντέλλος) Αγαπηνός. Γράφτηκε στα μητρώα των Γαργαλιάνων, πόλης του πατέρα του, Ανδρέα. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο και το 1901 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Λίγους μήνες αργότερα κατετάγη εθελοντικά στα στρατιωτικά σώματα που μάχονταν εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων στη Μακεδονία.

Σύντομα γίνεται αρχηγός ενός αντάρτικου σώματος, ενώ στα 1906 το σώμα του οποίου ηγείται αποστέλλεται στη λίμνη των Γιαννιτσών από το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα δύο σώματα, με στόχο την απομάκρυνση των βουλγαρικών συμμοριών από την περιοχή. Τον Απρίλιο του 1907 το Προξενείο αποφασίζει να αντικαταστήσει τους αρχηγούς και τους αντάρτες από την περιοχή.   
  Ο καπετάν Άγρας - όπως ήταν το ψευδώνυμο του Αγαπηνού- μετά τις νίκες επί των Βουλγάρων, παρατηρώντας την πτώση του ηθικού στη βουλγαρική πλευρά, προσπάθησε να τείνει χείρα συμφιλίωσης σε κάποιους από τους βούλγαρους αρχηγούς, με σκοπό την αποκοπή τους από τη βουλγαρική πλευρά και την προσχώρηση τους στον αγώνα των Ελλήνων, κατά των Τούρκων. Ένας από αυτούς ήταν ο βοεβόδας Ζλάταν, με τον οποίο ακολούθησαν πολλές συναντήσεις μέχρι και τις τρείς Ιουνίου του 1907. Εκείνη την ημέρα οι βοεβόδες Ζλάταν και Κασάπτσε, παραβαίνοντας τις συμφωνίες, συνέλαβαν τον Άγρα και τον Αντώνη Μίγγα, και άφησαν ελεύθερη την υπόλοιπη συνοδεία. Τους περιέφεραν σαν αιχμάλωτους, δεμένους και ξυπόλυτους, στα χωριά της περιοχής, με σκοπό να αναπτερώσουν το ηθικό των οπαδών των κομιτατζήδων.  Στις επτά Ιουνίου, τους απαγχόνισαν μεταξύ των χωριών Τέχοβου και Βλάδοβου.
  Η εκτέλεση φανάτισε τους Έλληνες αντάρτες και ο αγώνας τους συνεχίστηκε με μεγαλύτερες επιτυχίες. Σε ανάμνηση της εκτέλεσης, το χωριό Τέχοβο μετονομάστηκε σε Καρυδιά ( το δέντρο που κρεμάστηκαν) και το Βλάδοβο σε Άγρας. Η ιστορία του Τέλλου Άγρα ενέπνευσε την Πηνελόπη Δέλτα να γράψει το πολυδιαβασμένο έργο της "Τα μυστικά του βάλτου". Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα τον Τέλλο Άγρα έχει γράψει ο Φιλιατρινός Θεόδωρος Κανελλόπουλος και λέγεται "Καπετάν Άγρας".


http://www.gargaliani.8m.com/telos.htm
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%86%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%82
http://math-telos-agras.pblogs.gr/2009/06/tellos-agras-agnwsta-stoiheia-7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.