9 Οκτ 2010

Κόκορας με χυλοπίτες!!

Κυριακάτικο τοπικό φαγητό και πολύ νόστιμο, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!!

Υλικά:
1 κόκορας -αλανιάρης!!- γύρω στα δυόμιση κιλά, κομμένος σε μερίδες
500 γρ. χυλοπίτες τετράγωνες
1 ποτήρι λάδι
1/2 του ποτηριού κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή μια κονσέρβα ντοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1/2 του ποτηριού νερό
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη κανέλλα
Και μία γάστρα!

Εκτέλεση:
Μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ροδίζουμε τις μερίδες του κόκορα και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και βγάζουμε ένα ένα τα κομμάτια του κόκορα και τα τοποθετούμε στη γάστρα. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το φέρνουμε μερικές βόλτες να χρυσίζει και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες και την κανέλλα. Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό (αν είναι ζεστό το νεράκι ακόμα καλύτερα) και το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει καλή βράση, σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε τη σάλτσα στη γάστρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο για δέκα λεπτά στους 200 βαθμούς και κατεβάζουμε στους 180 πριν βάλουμε μέσα τη γάστρα. Χρειάζεται γύρω στις δυόμιση με τρεις ώρες ανάλογα με το πόσο σκληρός είναι ο κόκκορας. Όταν έχει βράσει ο κόκορας (τρυπιέται με το πιρούνι) τότε προσθέτουμε τις χυλοπίτες και εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να βράσουν. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά οι χυλοπίτες είναι έτοιμο!! Καλή όρεξη!!

1 σχόλιο:

  1. Μμμμμμμμ..... Πεινασαμε μας ανοιξες την ορεξη και αντε τωρα να βρεις σπιτικο φαγητο να φας. Που εισαι ρε μανα στα ΦΙΛΙΑΤΡΑ να εφτιαχνες κανα φαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.