20 Μαρ 2011

Σαρακοστιανά "σνακ": Καρύδια!

   Η νηστεία της Σαρακοστής συνεχίζεται ακάθεκτη, με την τυπική μορφή της να θέλει κατανάλωση λαδιού και κρασιού μόνο τα σαββατοκύριακα. Στις μέρες μας, κάτι τέτοιο θεωρείται παλιομοδίτικο ή και για κάποιους εντελώς άγνωστο, όμως μερικά χρόνια πίσω η νηστεία ήταν τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι που νήστευαν προσπαθούσαν να τρώνε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα τους βοηθούσαν να αντεπεξέλθουν στις αγροτικές εργασίες. Στον τόπο μας υπήρχαν διαδεδομένα διάφορα νηστίσιμα "σνακ" όπως θα λέγαμε, με κυρίαρχους τους ξηρούς καρπούς, τα μύγδαλα, τα καρύδια, μα και άλλα παρασκευάσματα, χαλβάς ή παστέλι και πολλά άλλα!
    Σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τα καρύδια. Τα καρύδια είναι νόστιμοι και σχετικά μαλακοί ξηροί καρποί, πλούσιοι σε έλαια και πολύ αγαπητοί και διαδεδομένοι στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Η καρυδιά είναι ένα δέντρο φυλλοβόλο, μεγάλο και ζει πολλά χρόνια, και συνήθως ξεπερνά σε ύψος και τα τριάντα μέτρα. Τα φύλλα της είναι μεγάλα με χαρακτηριστικό σχήμα και χρώμα ενώ ανθίζει Απρίλιο-Μάιο και τα άνθη της είναι λευκά.

   Για την καρυδιά υπάρχει στα μέρη μας και η δοξασία ότι δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά στο σπίτι, γιατί όταν το ύψος του δέντρου ξεπεράσει το ύψος του σπιτιού θα πεθάνει ο νοικοκύρης. Επίσης, το δέντρο αυτό δίνει υψηλής ποιότητας ξύλο.
Οι καρποί, τα καρύδια, έχουν σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές. Στην αρχή είναι πράσινα εξωτερικά και μετά σκουραίνουν και γίνονται σκληρά και ξυλώδη (καρυδότσουφλα) και προστατεύουν το εσωτερικό που χωρίζεται σε δύο μέρη και προστατεύεται από μεμβράνη. Όταν τα καρύδια ωριμάσουν, συλλέγονται (με ράβδισμα) και ξηραίνονται για τη διατήρηση τους. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών γλυκών σε κομμένη ή τριμμένη μορφή, ενώ τα πράσινα καρυδάκια γίνονται γλυκό του κουταλιού ή λικέρ. Διάφορα μέρη της καρυδιάς χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα και το διαβήτη, ενώ παλιά τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες για να χρωματίσουν τα μαλλιά τους στους τόνους του καφέ. Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, σε ενέργεια και σε μαγνήσιο και έτσι βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.
 
  Σας δίνουμε λοιπόν και μια συνταγή με καρύδια, παξιμαδάκια καρυδιού για τον καφέ ή το τσάι σας!

Υλικά:
1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο (προαιρετικά)
1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 κιλό αλεύρι μαλακό

Εκτέλεση:
 Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι στο μίξερ, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα καρύδια πολύ ελαφρά αλευρωμένα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ενσωματώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής και σχετικά σφικτή. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, πλάθοντας την σε μακρόστενες φραντζολίτσες. Τοποθετούμε τις φραντζολίτσες στο ταψί και χαράζουμε βαθιά σε παξιμαδάκια την καθεμιά χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω κάτω με το μαχαίρι, δεν πρέπει να χωρίσουμε τη ζύμη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και διαχωρίζουμε τα παξιμαδάκια. Τα απλώνουμε μέσα στο ταψί (αν δε μας φτάνει το ταψί, λαδώνουμε ελαφρά ένα ακόμα ταψί και τα βάζουμε και τα δύο στο φούρνο, στον αέρα) και τα ψήνουμε άλλα είκοσι λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά μπορούμε να τα διατηρήσουμε για αρκετό καιρό σε αεροστεγές δοχείο. Καλή επιτυχία!

 Πηγές:
www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=51
el.wikipedia.org
www.vita.gr
www.greekmasa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.