1 Μαρ 2011

Μάρτιος : ο πρώτος μήνας της άνοιξης!!!

   Τυπικά η άνοιξη ξεκινά με τη σημερινή ημέρα, επίσημα ξεκινά στις 21 Μαρτίου και ουσιαστικά πολύ αργότερα, όταν οι κρύες και βροχερές μέρες αντικατασταθούν σιγά σιγά από ηλιόλουστες και ανθισμένες. Το μόνο μη αμφισβητήσιμο γεγονός είναι ότι ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι ο Μάρτιος, ο οποίος φημίζεται για τα κρύα του και τον περίεργο καιρό του. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερες πληροφορίες για το μήνα αυτό.
     Ο Μάρτιος ή Μάρτης ή Μαρτς (Ποντιακά), είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και ονομαζόταν Primus.
   Μετά το 46 π.χ. ονομάστηκε Μάρτιος και έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς, που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον θεό του πολέμου Άρη. Ο Άρης ήταν πατέρας του Ρέμου και του Ρωμύλου και γενάρχης των Ρωμαίων. Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.
   Σύμφωνα με το αρχαίο αττικό ημερολόγιο ο Μάρτιος είναι κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο ίδιος με τον 8ο μήνα Ανθεστηρίωνα, κατά δε το 2ο δεκαπενθήμερο με τον 9ο Ελαφιβολίωνα. Από τα σημαντικότερα γεγονότα του Μαρτίου είναι ο εορτασμός της επετείου της έναρξης της Ελληνικής επανάστασης του 1821, στις 25 του μήνα την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος.
   Εξ' αιτίας των συχνών μεταλλαγών στα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, ο λαός του έχει προσδώσει αρκετά ονόματα όπως "Κλαψομάρτης" και "Πεντάγνωμος". Άλλες ονομασίες, που όμως δεν έχουν σχέση με τον καιρό είναι "Φυτευτής", επειδή θεωρείται ο καταλληλότερος για φύτεμα δέντρων, "Βαγγελιώτης", λόγω του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και "Ανοιξιάτης" επειδή είναι ο πρώτος μήνας της εποχής αυτής.  
   Ο Μάρτιος συνδέεται με πολλά έθιμα, τα κυριότερα από τα οποία είναι η τοποθέτηση ενός βραχιολιού (μάρτη), κατασκευασμένου από κόκκινη και άσπρη κλωστή από τις μαμάδες στα παιδιά τους για να μην τα κάψει ο ήλιος και το έθιμο που θέλει τις ανύπαντρες κοπέλες να βάζουν κόλλυβα κάτω από το μαξιλάρι τους των Αγίων Θεοδώρων για να δουν ποιόν θα παντρευτούν. Επιπλέον ο λαός έχει εκφράσει τις απόψεις του για αυτόν το μήνα μέσα από πολλές παροιμίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
  • Μάρτης άβροχος, μούστος άμετρος
  • Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα
  • Το Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια
  • Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Και σαν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει
  • Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
  • Σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα χαράς σ' εκείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.
  • Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε
  • Μάρτης είναι, χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει
Τέλος, ευχόμαστε σε όλους καλό μήνα και καλές απόκριες που πλησιάζουν!!!

Πηγές:  http://sardelas.blogspot.com/  
             http://el.wikiquote.org/wiki/
             http://el.wikipedia.org/wiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.