7 Μαρ 2011

Η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας!

    Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, είναι η αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας που ετοιμαζόμαστε για τη Λαμπρή και διαρκεί περίπου σαράντα ημέρες. Με τη μέρα αυτή συνδέονται πολλά έθιμα και συνήθειες χρόνων. Μία από αυτές είναι και η κατανάλωση λαγάνας, ενός ειδικού τύπου ψωμιού.
     Η λαγάνα είναι ένα πλατύ και λεπτό ψωμί με μπόλικη κόρα, όπως πωλείται σήμερα στους φούρνους. Όμως στην πραγματικότητα, η λαγάνα ήταν το ψωμί που δεν έχει μέσα του καθόλου προζύμι, δηλαδή άζυμος άρτος. Τέτοιο ψωμί -άζυμο- αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως το ψωμί που έφαγαν οι Ισραηλήτες τη νύχτα πριν την Έξοδο από την Αίγυπτο. Σε ανάμνηση αυτού, οι Ισραηλήτες έτρωγαν άζυμο ψωμί για όλες τις μέρες του εβραϊκού Πάσχα, όπως όριζε ο Μωσαϊκός νόμος. Άλλη αναφορά είναι αυτή που βρίσκουμε στην ιστορία του Λωτ, και τα άζυμα με τα οποία περιποιήθηκε τους καλεσμένους του, πράγμα που μοιάζει παράξενο για κάποιον που ζούσε σε μια αμαρτωλή κοινωνία.

   Η ιστορία της λαγάνας είναι μεγάλη. Οι λαγάνες αναφέρονται στον Αριστοφάνη και στον Οράτιο και έφτασαν μέχρι σήμερα σε μας, ως διατροφική συνήθεια αιώνων. Την Καθαρά Δευτέρα, την ημέρα κάθαρσης κυριολεκτικής (μιας και οι νοικοκυρές έτριβαν όλα τα μαγειρικά σκεύη για να απομακρύνουν κάθε ίχνος αρτύσιμης τροφής) και μεταφορικής (επειδή μπαίνουμε σε μια περίοδο μετάνοιας και αυτοσυγκράτησης), η νηστεία ξεκινά με το άζυμο ψωμί. Το "πρόχειρο" ψωμί το οποίο δεν απαιτεί ζύμωση, που δηλώνει ότι δεν τρώμε για την ευχαρίστηση μας αλλά απλά για να συντηρηθούμε. Το όνομα "λαγάνα" προκύπτει από το λατινικό laganum που με τη σειρά του βγαίνει από το αρχαίο ελληνικό λάγανον, μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Η ρίζα είναι ίδια με αυτή της λέξης λαζάνι!
     Η λαγάνα λοιπόν, επίπεδη, με ελλειπτικό σχήμα και άφθονο σουσάμι είναι η βάση του σημερινού μας γεύματος και δείπνου, θυμίζοντας μας τη σημασία της ημέρας που διανύουμε και την περίοδο που αυτή ανοίγει, τη δική μας προετοιμασία για το Πάσχα!
Παρακάτω σας δίνουμε ένα σύνδεσμο για να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα!
http://www.sintagespareas.gr/sintages/lagana.html
 Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Πηγές:
http://ellinwnparadosi.blogspot.com/2011/03/blog-post_06.html
http://oreksinaxeis.blogspot.com/2009/05/blog-post_25.html
http://www.asxetos.gr/Default.aspx?tabId=162&s=196&sc=162

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.