9 Δεκ 2010

Η γιορτή της Αγίας Άννας!

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
Η Αγία Άννα με την Παναγία
   Η σημερινή γιορτή είναι διπλή, μιας και γιορτάζουμε δύο διαφορετικές Αγίες με το ίδιο όνομα, το όνομα Άννα. Το όνομα Άννα προκύπτει από το εβραϊκό όνομα "Χάννα" που σημαίνει "εύνοια" ή "χάρη". 
  Αρχικά, σήμερα γιορτάζουμε τη σύλληψη της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας. Η γιορτή αυτή συνδέεται με τη ζωή της Παναγίας. Η Άννα και ο σύζυγος της Ιωακείμ, γονείς της Παναγίας, ήταν μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και δεν είχαν κάνει παιδιά και γι' αυτόν το λόγο ένιωθαν λύπη και ντροπή. Την εποχή που ζούσαν ο Ιωακείμ και η Άννα, η μη απόκτηση παιδιού συνδεόταν με την τιμωρία από το Θεό, και αυτό μεγάλωνε την πίκρα τους. Ωστόσο δεν έχασαν την πίστη τους και συνέχισαν να προσεύχονται στο Θεό με την ελπίδα ότι θα τους χαρίσει ένα παιδί, υποσχόμενοι μάλιστα να Του το αφιερώσουν. Ο Θεός εισάκουσε την προσευχή τους και έστειλε άγγελο να ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα στο ζευγάρι. Ότι δηλαδή η ευγονία θα χαριζόταν στον Ιωακείμ και την Άννα. Την επόμενη μέρα, οι γονείς της Παναγίας προσέφεραν δώρα στο Θεό και με την υπόσχεση Του, η Άννα αξιώθηκε να συλλάβει και να γεννήσει την Παναγία εννέα μήνες αργότερα. Η εορτή της ενάτης Δεκεμβρίου είναι εννέα μήνες πριν την εορτή της γέννησης της Θεοτόκου, στις οκτώ Σεπτεμβρίου. 
   Σήμερα όμως γιορτάζεται και η έτερη Αγία Άννα, και συγκεκριμένα η μνήμη της. Η Άννα καταγόταν από την πόλη Αρκαθαίμ στην περιοχή της φυλής Εφραίμ, έζησε περίπου χίλια χρόνια πριν το Χριστό και ήταν σύζυγος του Ελκανά. Η Άννα ήταν στείρα και όλοι την περιγελούσαν γι' αυτό, και ο σύζυγος της παντρεύτηκε τη Φεννάνα και απέκτησε παιδιά. Η Άννα προσευχόταν και νήστευε και ζητούσε τη βοήθεια του Θεού. Ώσπου ο ιερέας Ηλί, φωτισμένος από το Θεό της είπε ότι το αίτημα της θα ικανοποιηθεί. Έτσι η Άννα γέννησε τον Σαμουήλ, που το όνομα του σημαίνει δωρισμένος από το Θεό και που έμεινε αργότερα γνωστός ως ο προφήτης Σαμουήλ. Ο Σαμουήλ στη συνέχεια αφιερώθηκε στο ναό. Η Αγία Άννα γέννησε ακόμα τρεις γιους και τρεις κόρες. Κοντά στη δύση της ζωής της προφήτευε, και όταν χήρεψε κι έπειτα μπήκε στη υπηρεσία του ναού, και κοιμήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1050 π.Χ.
  Να ευχηθούμε χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και κάθε καλό!

Πηγές: www.agioritikovima.gr και www.matia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.