22 Δεκ 2010

Χοιρινό με τα σέλινα!

   Παραδοσιακά, το χοιρινό είναι το κρέας που χρησιμοποιείται και καταναλώνεται ως Χριστουγεννιάτικο γεύμα, και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Στην περιοχή μας, τα Χριστούγεννα το χοιρινό γίνεται είτε στην κατσαρόλα με σέλινο είτε ψητό στο φούρνο με πατάτες. Προτείνουμε λοιπόν το χοιρινό με τα σέλινα αυγολέμονο για το γιορτινό σας τραπέζι!

Υλικά:
1 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
2 κιλά σέλινα (ίσως και κάτι παραπάνω)
1 μάτσο κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2 λεμόνια (ο χυμός τους)
2 αυγά



Εκτέλεση:
   Πλένουμε καλά τα σέλινα και τα κόβουμε στη μέση ή σε 3 μέρη αν είναι μεγάλα. Τα ξεβράζουμε σε βραστό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν λίγο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας για να ροδίσει. Όταν το κρέας αλλάξει χρώμα γύρω γύρω, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα χλωρά κρεμμυδάκια.και ανακατεύουμε προσεκτικά. Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και λίγο νεράκι για να βράσει το φαγητό. Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσει και συμπληρώνουμε ζεστό νερό όποτε χρειάζεται. Όταν τρυπιέται το κρέας, βάζουμε μέσα τα σέλινα και κουνάμε την κατσαρόλα, δεν ξανανακατεύουμε και αφήνουμε να συνεχίσει το μαγείρεμα. Μόλις το φαγητό μείνει με το λάδι του σχεδόν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αυγοκόβουμε. Για το αυγόκομμα, χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κροκάδια και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν λίγο. Προσθέτουμε στο ασπράδι τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στάζουμε το χυμό από τα λεμόνια μέσα στα αυγά χτυπώντας συνέχεια. Μετά στάζουμε λίγο από το ζουμάκι του φαγητού αργά μέσα στα αυγά, για να ζεσταθούν. Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και κουνάμε να πάει παντού. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά για λίγο και σβήνουμε το μάτι. Και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη, καλά Χριστούγεννα και καλή επιτυχία στην εκτέλεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.