14 Δεκ 2012

Τα φυτά των Χριστουγέννων: Αρκουδοπούρναρο!

  Το Αρκουδοπούρναρο ή αλλιώς ου ανήκει στο γένος Ilex. Πρόκειται για ένα φυτό που υπάρχει σε άγρια μορφή στη χώρα μας, όπου το συναντάμε και με άλλες ονομασίες, όπως λαύρος, μηλοπούρναρο, πρινάρι, πρίνος και λιόπρινο. Ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα αειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων και δέντρων, που αριθμεί 400 και πλέον είδη, με αρκετά υβρίδια και ποικιλίες.
Κάποια από αυτά υπερβαίνουν τα 10 μέτρα σε ύψος, ενώ το «δικό μας» δεν ξεπερνά ποτέ τα 3 μέτρα. Όλα τα είδη έχουν πλούσιο φύλλωμα, με σκληρά ή μαλακά φύλλα, αγκαθωτά ή απλά, στιλπνά και καταπράσινα, συνήθως με δερματώδη υφή. Χαρακτηριστικό τους είναι τα αρσενικά ή θηλυκά φυτά που συνήθως πρέπει να βρίσκονται κοντά για να μπορέσει το φυτό να αναπαραχθεί.
   Είναι μια πασίγνωστη οικογένεια φυτών καθώς έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή στον κόσμο, τα Χριστούγεννα. Οι όμορφοι, συνήθως κατακόκκινοι, στρογγυλοί καρποί του διακοσμούν εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο τις γιορτινές μέρες. Είναι φυτά που προτιμούν τα κρύα ή δροσερά σημεία. Μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε σκιερές ή ημισκιερές τοποθεσίες, καθώς και σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη. Από τον Απρίλιο έως το Μάιο ανθοφορούν με πολυάριθμα, μάλλον ασήμαντα λουλούδια, που έχουν όμως ένα πολύ ελαφρύ άρωμα. Οφείλουν τη φήμη και την ανά τον κόσμο δημοτικότητά τους στους καρπούς τους, που εμφανίζονται στα θηλυκά φυτά την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου. Είναι μικροί, σφαιρικοί, δίνουν χρώμα στο φυτό, προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη διακοσμητική αξία. Αποτελούν μια θαυμάσια και περιζήτητη τροφή για πολλά πουλιά και ζώα του δάσους, ενώ είναι ελαφρά δηλητηριώδεις για τον άνθρωπο.
   Ως σύμβολο, με τα αγκαθωτά πράσινα φυλλαράκια και τους κόκκινους σφαιρικούς καρπούς, θεωρείται το άγιο φυτό των Ευρωπαίων και αποτελεί κλασικό θέμα στις γιορτινές κάρτες. Οι καρποί του είναι τοξικοί, όπως του γκι, και τα φύλλα του περιέχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης, ιδιαίτερα σε κάποια είδη. Φυτό ξεχωριστής σημασίας για τους Δρυίδες, όπως και το γκι, αντιπροσώπευε με τους κόκκινους καρπούς του το ιερό αίμα της θεάς τους. Στη χριστιανική παράδοση οι καρποί του συμβολίζουν το αίμα του Ιησού και πιστεύεται ότι φύτρωνε σε κάθε πατημασιά του. Λέγεται μάλιστα ότι ένας θάμνος από το φυτό ου έκρυψε τον Ιωσήφ, τη Μαρία και το Θείο Βρέφος στη φυγή τους προς την Αίγυπτο. Γι’ αυτό και η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα καταπράσινο και να συμβολίζει την αθανασία. Η χρήση του στη σύγχρονη εποχή, σαν στολίδι του σπιτιού, θεωρείται ότι προσελκύει καλοτυχία, ειρήνη και χαρά, συμβολίζοντας την απόλαυση, τον εορτασμό και την ευθυμία.

Πηγές:  www.e-go.gr, www.gardenmagazine.gr, marlanti.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.