26 Ιουλ 2012

Ο τραχανάς!


   Πόσο συχνά τον καλείτε στο τραπέζι σας; σας αρέσει ο γλυκός ή ο ξινός; με σιμιγδάλι ή με σπασμένο στάρι; πως τον προτιμάτε;  σκέτο, με βούτυρο, με γάλα ή με τομάτα; τι τυράκι βάζετε πλάι του; φέτα, ξυνομυζήθρα, κοπανιστή;
Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό, μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί το τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σ’αυτόν.
   Γίνεται γλυκός  ή  ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Γίνεται με αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τα λιπαρά. Ο ξινός μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι.

   Η μια επιλογή στο υλικό βάσης είναι το σταρένιο σιμιγδάλι ή το σταρένιο αλεύρι ή και τα δύο μαζί, γι’αυτό μπορεί να βρείτε τραχανά πιο άσπρο ή πιο κίτρινο. Δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά του ξινού και του γλυκού τραχανά μόνο με το μάτι. Και οι δύο μοιάζουν με τρίμματα ζύμης.
   Η άλλη επιλογή στο υλικό βάσης είναι το σπασμένο σιτάρι (“χόντρος” στην Κρήτη) ή το πλιγούρι το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το αλεύρι (σιγοβράζει στο γάλα, κόβεται σε κομμάτια, στεγνώνει και τρίβεται σε μικρότερα κομμάτια). Το πλιγούρι είναι σπασμένο στάρι που έχει πρώτα βράσει. Κι αυτός γίνεται γλυκός ή ξινός, ανάλογα με το γάλα. Φτιάχνεται σε χοντρά ή πιο ψιλά τρίμματα και το σιτάρι φαίνεται.
   Ο ξινός τραχανάς με στάρι, στην Κρήτη, λέγεται “ξινόχοντρος” και στεγνώνει σε “χεριές”, έτσι όπως αφήνουν πάνω του σχήμα τα χέρια που παίρνουν κομμάτια από το μίγμα για να το απλώσουν.
Στη Λέσβο, μεταμορφώνεται σε “κούπες” ή “χάχλες”, μικρές στρογγυλές πιτούλες με υπερυψωμένα πλαϊνά για να χωράει γέμιση (τομάτα, ρίγανη και φέτα, ψήσιμο 5 λεπτά στο γκριλ ή στη ψηστιέρα).
Ανά περιοχή προσθέτουν τα δικά τους ντόπια υλικά στη βασική ζύμη και κάνουν ηπειρώτικο τραχανά με μανιτάρια, θρακιώτικο τραχανά με σουσάμι και μπούκοβο, μακεδονικό τραχανά από πολτό κόκκινης πιπεριάς κλπ. Ο νηστίσιμος τραχανάς γίνεται με αλεύρι ή σιμιγδάλι και πολτό λαχανικών.

Τραχανάς γλυκός

Υλικά:
  • 1 κιλό πλιγούρι (χοντροκομμένο σιτάρι)
  • 4 κιλά γάλα πρόβειο
  • Λίγο αλάτι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 60 με 70 βαθμούς και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι ανακατεύοντας το συνέχεια, σε χαμηλή φωτιά. Για να το ανακατέψουμε χρησιμοποιούμε μια ξύλινη σπάτουλα έτσι ώστε να πιάνει καλά τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει. Το πλιγούρι ρουφάει το γάλα και σιγά σιγά γίνεται μια πηχτή μάζα. Σταματάμε το βράσιμο όταν πάψει να μυρίζει αλεύρι κι αρχίσει να μυρίζει πιο έντονα το γάλα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε με το χέρι μας σε κομμάτια και το απλώνουμε στον ήλιο. Προσέχουμε να μην βγάζουμε τον τραχανά σε πολύ έντονο ήλιο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού γιατί τότε χάνει το βούτυρο του. Κάθε μέρα τον τρίβουμε με τα χέρια μας κάνοντάς τον όλο και μικρότερα κομμάτια. Όταν στεγνώσει καλά τον φυλάμε μέσα σε πάνινα σακούλια μακριά από υγρασία
 
 
Απλή σούπα τραχανά

Υλικά
  • 1 φλυτζάνι τραχανά
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βούτυρο ή λάδι
  • τυρί (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ταιριάζουν όλα τα τυριά)
Διαδικασία
  1. Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά!
  2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια σκάλα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς!
  3. Τέλος μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και το τυράκι μας και είναι έτοιμο να καταναλωθεί!
Πηγή:  fugazigr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.