6 Απρ 2012

Η Κουφή Παρασκευή!

   Η σημερινή μέρα καλείται από το λαό μας "κουφή Παρασκευή"! Πρόκειται για την τελευταία Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που προηγείται της Μεγάλης Εβδομάδας. Λέγεται κουφή γιατί διαφέρει από τις προηγούμενες πέντε Παρασκευές της Σαρακοστής. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, την πρώτη Παρασκευή της Σαρακοστής ξεκίνησαν οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, οι οποίοι και ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον Ακάθιστο Ύμνο. Σήμερα δεν είχαμε ακολουθία των Χαιρετισμών, δεν "ακούστηκαν" ούτε "ειπώθηκαν" ύμνοι προς τιμήν της Θεοτόκου, και γι' αυτό η μέρα -και συχνά και όλη αυτή η εβδομάδα- χαρακτηρίζεται ως κουφή ή βουβή!
   Την κουφή Παρασκευή ακολουθεί το Σάββατο του Λαζάρου, μια ημέρα επίσης συνδεδεμένη έντονα με τη λαϊκή παράδοση με πλήθος εθίμων που ξεκινούσαν συνήθως από σήμερα. Τη σημερινή ημέρα ολοκληρώνεται η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και συμπληρώνονται ακριβώς σαράντα μέρες νηστείας.
   Ευχόμαστε σε όλους κατάνυξη και γαλήνη για τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που έπονται και θα είναι γεμάτες με ακολουθίες, σε αντίθεση με την "κουφή" Παρασκευή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.