16 Μαρ 2012

Ρεβίθια γιαχνί!

Η νηστεία της Σαρακοστής συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα και έχουμε να σας προτείνουμε μια εύκολη νηστίσιμη συνταγή με ένα από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα όσπρια, τα ρεβίθια! Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1/2 κιλό ρεβίθια
2 κουταλιές της σούπας σόδα
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι


  Αν τα ρεβίθια σας είναι με τη φλίδα, τα μουσκεύετε αποβραδίς σε νερό με μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Τα στραγγίζουμε από το πρώτο νερό και προσθέτουμε τη δεύτερη κουταλιά σόδα και τα τρίβουμε για να φύγει η φλίδα. Τα ξεπλένουμε καλά. Αν τα ρεβίθια είναι αποφλοιωμένα τότε απλά τα μουσκεύουμε αποβραδίς.
   Το επόμενο πρωί, βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και ανάβουμε τη φωτιά. Το νερό να είναι τόσο ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια. Μόλις πάρουν μία με δύο βράσεις, ξαφρίζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο χρειάζονται τα ρεβίθια μας (αν είναι εξ αρχής αποφλοιωμένα, μάλλον θα χρειαστούν γύρω στα τρία τέταρτα) και προσθέτουμε επιπλέον νερό, αν χρειάζεται. Σκοπός μας είναι να μείνουν τα ρεβίθια με τη σάλτσα τους και το λαδάκι τους, και είναι έτοιμα.
   Τα ρεβίθια είναι πολύ νόστιμα και πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα όσπρια είναι πολύ διαδεδομένα την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γιατί αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη κρέατος και των λοιπών αρτύσιμων. Επιπλέον, υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές με όσπρια στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πολύ γευστικές και εύκολες! Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν να φτιάξουν τα ρεβίθια γιαχνί και καλή σας όρεξη!   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.