7 Δεκ 2011

Συνταγές: Μαρμελάδα Λωτός!

    Ο λωτός είναι ένα πολύ νόστιμο και γλυκό φρούτο που συναντάμε σπάνια, αν δεν έχουμε δικά μας δέντρα. Η καταγωγή του είναι από την Άπω Ανατολή και γι' αυτό συχνά αποκαλείται και "μήλο της Ανατολής". Στην Ελλάδα οι οργανωμένες καλλιέργειες του δέντρου του λωτού (ή της λωτιάς όπως μπορεί να ακούσετε να τη λένε στην περιοχή της Μεσσηνίας) είναι ελάχιστες. Επιπλέον, οι καρποί διατίθενται προς πώληση συνήθως σφιχτοί και άγουροι, κι έτσι πολλοί καταλήγουν να αντιπαθούν αυτό το πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο φρούτο, μην ξέροντας πως να το καταναλώσουν.
   Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λωτών, αρκετές μάλιστα δεν είναι στυφές και τρώγονται όπως τα μήλα, όμως στην Ελλάδα είναι πιο διαδεδομένα τα είδη που για να φαγωθούν χρειάζονται μεθωρίμανση για να φύγει η στυφάδα. Κυρίως συναντώνται στη νότια και δυτική Ελλάδα (Επτάνησα, Πελοπόννησος, Κρήτη και αλλού). Το δέντρο του λωτού είναι, εκτός των άλλων, πολύ εντυπωσιακό μιας και τους θερινούς μήνες έχει πράσινο φύλλωμα, ενώ το φθινόπωρο τα κιτρινοκόκκινα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, όσο οι καρποί γίνονται σταδιακά πορτοκαλί. Όσο χειμωνιάζει, το δέντρο χάνει όλα του τα φύλλα και διατηρεί τους στρογγυλούς πορτοκαλιούς καρπούς του, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Για όσους έχουν μπόλικους λωτούς και δεν ξέρουν τι να τους κάνουν, προτείνουμε μια συνταγή για μαρμελάδα λωτού! Μπορείτε να τη δείτε πατώντας ΕΔΩ!

Συμβουλή για όσους προσπαθήσουν να τη φτιάξουν: Χρησιμοποιήστε μόνο ώριμους λωτούς για τη μαρμελάδα, όσους δηλαδή μπορείτε και να φάτε ως έχουν! Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.