13 Δεκ 2011

Τρίτη και 13!

   Η σημερινή μέρα θεωρείται πολύ άσχημη και γρουσούζικη για τους προληπτικούς! Όμως, γιατί ειδικά η Τρίτη και δεκατρείς να θεωρείται το άκρον άωτον της κακοτυχίας;
   Όλα έχουν ξεκινήσει εδώ και αιώνες, μιας και η σημερινή μέρα συγκεντρώνει δύο χαρακτηριστικά που συνδέονται με την κακή τύχη. Την ημέρα Τρίτη και τον αριθμό δεκατρία.
    Η Τρίτη λέγεται έτσι γιατί είναι η τρίτη ημέρα της εβδομάδας, όμως στα ρωμαϊκά χρόνια λεγόταν dies Martis, δηλαδή "μέρα του Άρη". Αυτό συνέβαινε γιατί θεωρούνταν μέρα υπό την επίδραση του ήδη γνωστού τότε πλανήτη Άρη, που συνδεόταν με το θεό του πολέμου Άρη (Mars).
   Οι μέρες της εβδομάδας εκείνη την εποχή είχαν ονόματα που προκύπτουν από αστρικά σώματα, πράγμα που έχει φτάσει ως τις μέρες μας μέσα από γλώσσες όπως τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά. Ακόμα και σήμερα η Τρίτη στα ιταλικά π.χ. λέγεται martedi. Η επίδραση αυτή λοιπόν, του άγριου θεού του πολέμου μάλλον προδιέθετε αρνητικά τους ανθρώπους για τη μέρα αυτή. Επιπλέον, σύμφωνα με την παράδοση, η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους (29 Μαΐου 1453) ήταν Τρίτη, οπότε η μέρα βαρύνεται από άσχημα συναισθήματα για τους Έλληνες από τότε.
    Ο αριθμός δεκατρία για τα μαθηματικά είναι ένας φυσικός αριθμός και επίσης είναι πρώτος αριθμός και τον συναντάμε και στην ακολουθία Φιμπονάτσι. Από πολύ παλιά συνδέθηκε με τα ημερολόγια που βασίζονταν στη σελήνη, μιας και σε κάθε ηλιακό έτος περιέχονται 12,41 σεληνιακοί μήνες, δηλαδή ο δέκατος τρίτος σεληνιακός μήνας ήταν πάντα εκείνος που προκαλούσε προβλήματα στον τρόπο μέτρησης του χρόνου. Μερικές θεωρίες συνδέουν το 13 με το Μυστικό Δείπνο, μιας και οι συνδαιτυμόνες μαζί με το Χριστό ήταν δεκατρείς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει σχέση με τον αριθμό δώδεκα και ότι επηρεάζει την αρμονία και την ιερότητα που κρύβεται σε αυτόν. Γνωστές δωδεκάδες που συνδέονται με θρησκευτικά πρόσωπα και γεγονότα είναι το δωδεκάθεο του Ολύμπου, οι δώδεκα Απόστολοι του Χριστού, οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ, το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Αυτή την ισορροπία φαίνεται να διαταράσσει το δυσαρμονικό δεκατρία, το οποίο είναι και η αιτία φοβιών και προλήψεων.
   Ο συνδυασμός των παραπάνω μας φέρνει την Τρίτη και δεκατρείς, τη μέρα εκείνη που όταν κάνει την εμφάνιση της πολλοί φορούν φυλαχτά, σκόρδα, μάτια ή ακόμα χειρότερα, κλείνονται σπίτι τους και δεν τολμούν να μιλήσουν σε κανένα!

Μερικές ακόμα πληροφορίες για τη σημερινή μέρα :

-Όταν η 1η του μηνός είναι Πέμπτη, τότε ο μήνας έχει Τρίτη και 13
-Αν ο μήνας που περιέχει την Τρίτη και 13 έχει 31 μέρες, τότε ο επόμενος μήνας θα περιέχει Παρασκευή και 13!
-Επειδή ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος του ίδιου έτους έχουν τις ίδιες μέρες σε αντιστοιχία με τις ημερομηνίες, σήμερα είναι η δεύτερη Τρίτη και 13 της χρονιάς που διανύουμε.

Πηγές:  en.wikipedia.org, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.