20 Μαΐ 2011

Συνταγές: Οι μαρμελάδες του Μαΐου!


   Ο Μάιος σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά, για να δώσει τη θέση του στο καλοκαίρι. Όμως, πριν μας αφήσει μας φέρνει κάποια από τα νοστιμότερα αλλά και πιο ευπαθή φρούτα. Μικροί καρποί όπως οι φράουλες, τα μούσμουλα και προς το τέλος του μήνα τα πετροκέρασα, τα απολαμβάνουμε συνήθως φρέσκα. Εμείς θα σας δώσουμε δύο συνταγές για μαρμελάδα, μία για φράουλες και μία για μούσμουλα.

   Οι φράουλες έχουν πολύ όμορφο χρώμα και αυτόν τον καιρό έχουν και την καλύτερη γεύση. Η μαρμελάδα φράουλα είναι πολύ αγαπητή, ιδιαίτερα από τα παιδιά, και φτιάχνεται ως εξής:

Υλικά:

1 κιλό φράουλες ώριμες
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

   Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη μία κουταλιά του χυμού λεμόνι και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για πέντε λεπτά περίπου. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση (ή και στα τέσσερα αν είναι μεγάλες) και ρίχνουμε τις μισές μέσα στο σιρόπι που βράζει. Τις αφήνουμε να βράσουν πέντε λεπτά και ταυτόχρονα ξαφρίζουμε. Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε μέσα σε σουρωτήρι με ένα μπολ από κάτω για να μαζέψουμε τα υγρά που θα βγάλουν. Βράζουμε το σιρόπι μόνο του για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτό τις υπόλοιπες φράουλες επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Μόλις έχουμε όλες τις φράουλες στο σουρωτήρι και αφού στραγγίξουν κάπως, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζουμί που συνέλεξε το μπολ κάτω από το σουρωτήρι. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να δέσει το υγρό και το ελέγχουμε με το κουτάλι ή με ένα πιατάκι. Όταν έχει δέσει, ρίχνουμε πάλι μέσα τις φράουλες και το υπόλοιπο λεμόνι, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για πέντε με έξι λεπτά ακόμα και όταν έχει δέσει, αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να κρυώσει προτού την αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Η φράουλα έχει μπόλικο άρωμα, αλλά αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη μυρωδιά της μαρμελάδας μας μπορούμε να προσθέσουμε στο αρχικό μείγμα λίγη βανίλια.

  Η μουσμουλιά είναι ένα δέντρο που δίνει πολλούς καρπούς, κι έτσι ακόμα και μία να έχουμε, συχνά δεν μπορούμε να καταναλώσουμε όλα τα μούσμουλα- ή μήπως να τα πούμε μέσκουλες για να συνεννοηθούμε; Ακολουθεί σύνδεσμος με μια συνταγή για μαρμελάδα μούσμουλο, ώστε να εκμεταλλευτείτε τα περισσευούμενα μούσμουλα!
 

Πηγές: www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.