15 Μαΐ 2011

Καρπούζι - ένα από τα καλύτερα προϊόντα της Μεσσηνιακής γής!

  Όσο η άνοιξη περνά και πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο πιο πολύ η διατροφή μας εμπλουτίζεται με δροσερά φρούτα και λαχανικά! Ένα από αυτά είναι και το πολύ αγαπημένο καρπούζι. Πραγματικά, τι καλύτερο από μία φέτα παγωμένου καρπουζιού το ζεστό μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας; Η μεσσηνιακή γη παράγει το συγκεκριμένο αγαθό σε μεγάλη αφθονία και σε άριστη ποιότητα. Παρακάτω παρατίθενται πολλά σημαντικά στοιχεία διατροφικής αξίας γι' αυτό το εξαιρετικό φρούτο και για τις ευεργετικές επιδράσεις του στον οργανισμό.
    Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη αποθήκη νερού. Πράγματι περισσότερο από 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα και θερμίδες είναι χαμηλή. Η περιεκτικότητα ενός καρπουζιού σε ζάχαρη είναι μικρότερη από ενός μήλου! Όλες οι παραπάνω ουσίες συμβάλλουν στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας καθώς βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου (βιταμίνη C) και συμβάλλουν στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας (κάλιο). Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες (βιταμίνη C και β καροτίνη) που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου και σε λυκοπένιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Συνεπώς, αντίθετα με την άποψη που έχει επικρατήσει, φαίνεται ότι το καρπούζι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, ως πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών.
  Τελειώνοντας, σημαντικό είναι να αναφερθεί η γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας. Για πέμπτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις αυτής της γιορτής, η τελετή έναρξης της οποίας πραγματοποιήθηκε εχθές στο Βορέειο Πνευματικό Κέντρο στην πόλη των Φιλιατρών της Μεσσηνίας και η λήξη θα γίνει στην περιοχή Αγρίλης το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου.



Πηγή: http://www.watermelonmessinias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.