29 Απρ 2011

Μ'αγαπά δε μ'αγαπά...

     Οι όμορφες μαργαρίτες -παρότι συχνά περνούν απαρατήρητες- έχουν εδώ και μέρες πλημμυρίσει τον τόπο γύρω μας και την Πρωτομαγιά που έρχεται, πολλοί θα τις κόψουν για να "πιάσουν το Μάη", θα τις περάσουν σε κλωστές για να γίνουν κίτρινα στεφάνια και θα τις βάλουν σε μικρά μπουκετάκια πάνω στο τζάμι των αυτοκινήτων τους. Όμως τι σημαίνει η μαργαρίτα για όλους μας και με τι την έχουμε συνδυάσει;
    Οι μαργαρίτες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το χαμομήλι, το χρυσάνθεμο και το ηλιοτρόπιο και έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό σχήμα που θυμίζει
αστέρι, με τα πέταλα παραταγμένα κυκλικά γύρω από το κέντρο του άνθους. Υπάρχουν πολλά είδη μαργαρίτας σε διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως το ροζ, το μωβ και το γαλάζιο! Οι άγριες μαργαρίτες είναι κοινά αγριολούλουδα, διαδεδομένα σε όλη την Ευρώπη. Αυτή την εποχή στην περιοχή μας βλέπουμε να φυτρώνουν κυρίως οι κίτρινες μεγάλες μαργαρίτες, ενώ λίγο καιρό πριν οι μικρές λευκές μαργαρίτες ήταν διάσπαρτες παντού. Οι κίτρινες μαργαρίτες έχουν ζωηρό χρώμα και λεπτεπίλεπτα φύλλα με δαντελωτούς σχηματισμούς, ενώ το διακριτικό τους άρωμα είναι πολύ χαρακτηριστικό. Σπανιότερα, πετυχαίνουμε τα άνθη εκείνα που τα πέταλα τους δεν είναι κίτρινα αλλά λευκά, είτε ολόκληρα είτε ένα μέρος τους.
     Οι μαργαρίτες είναι ένα από τα κυρίαρχα και συνηθέστερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης. Αν κοιτάξουμε ένα γύρω θα διαπιστώσουμε ότι αμέτρητες τέτοιες κίτρινες πιτσιλιές έχουν γεμίσει κάθε γωνιά. Τα άγρια αυτά λουλούδια λοιπόν συνδέονται συχνά με τη χαρά και την ξεγνοιασιά και τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Ακόμα, το παλιό παιχνίδι μας λέει ότι αν μαδήσουμε μια μαργαρίτα εκείνη έχει τον τρόπο να μας αποκαλύψει αν το πρόσωπο που σκεφτόμαστε μας αγαπά!
    Καλή Πρωτομαγιά σε όλους και να πιάσετε το Μάη με τα πιο όμορφα στολίδια που μας παρέχει η φύση απλόχερα σε κάθε λογής χρώμα!

Πηγές: en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.