27 Σεπ 2012

Μικρή δόση ιστορίας: Μεσσήνη η ιταλική - Μέρος Α!

Τετράδραχμο της Ζάγκλης-Μεσσήνης, 461-396 π.Χ. περίπου
  Ας πούμε λίγα λόγια για την ιταλική Μεσσήνη και την ιστορία της, η οποία έχει πάρει το όνομα της από τη δική μας Μεσσήνη, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

    Η Μεσσήνη (ιταλ. Messina) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους ως Ζάγκλη και λίγο αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα, προς τιμήν της πελοποννησιακής Μεσσήνης.
Ο πληθυσμός του κέντρου της πόλης μόνο ανέρχεται στους 250.000 κατοίκους ενώ μαζί με τα περίχωρα οι κάτοικοι φτάνουν τους 500.000. Η οικονομία της πόλης βασίζεται κυρίως στο λιμάνι της που εξυπηρετεί ταυτοχρόνως εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς και διαθέτει πολυάριθμα ναυπηγεία. Η γεωργική ανάπτυξη της περιοχής συνίσταται στην παραγωγή εσπεριδοειδών και λοιπόν φρούτων, λαχανικών και κρασιού.

 ΜΕΡΟΣ Α - Αρχαία Ιστορία:


  Η Μεσσήνη είναι γνωστή περιοχή από τα αρχαία χρόνια. Τα ομώνυμα στενά (Στενά της Μεσσήνης) ήδη στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρονται ως τόπος διαμονής των θαλάσσιων τεράτων Σκύλλα και Χάρυβδη.

  Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός χωρίου στην περιοχή από την εποχή του Χαλκού. Στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε γύρω στα  730 π.Χ. μια από τις πρώτες ελληνικές αποικίες στη Σικελία. Το αρχικό όνομά της πόλης ήταν Ζάγκλη, το οποίο εικάζεται ότι οφειλόταν στο σχήμα του κόλπου στον οποίο ήταν χτισμένη, καθώς ζάγκλον στα αρχαία ελληνικά σημαίνει δρεπάνι
(με την έννοια του «δρεπανιού» να αναφέρεται το σχήμα του αμμώδους βραχίονα San Raineri, ο οποίος "κλείνει" το μεγάλο φυσικό λιμάνι).
  Σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη, Έλληνες άποικοι ήρθαν από τη χαλκιδική αποικία της Κύμης στην Μεγάλη Ελλάδα (με επικεφαλής τον Περιήρη, γιο του Αιόλου και της Εναρέτης) και από την ίδια τη Χαλκίδα στο νησί της Εύβοιας (με επικεφαλής τον Κραταιμένη), μητρόπολη και της ίδιας της Κύμης. Σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα, οι έποικοι είχαν έρθει από τη Νάξο, την πρώτη χαλκιδική αποικία στο νησί της Σικελίας. Η πόλη ήταν χτισμένη κοντά στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε στρατηγική θέση υψίστης σημασίας. Λίγο μετά, η Χαλκίδα ίδρυσε μια άλλη αποικία στην άλλη πλευρά των στενών, το Ρήγιο, (σήμερα λέγεται Ρέτζιο της Καλαβρίας) αποκτώντας τον έλεγχο της σημαντικής θαλάσσιας διόδου.  Μετά την περσική κατάκτηση της Ιωνίας, οι υπάρχοντες πληθυσμοί της πόλης δέχθηκαν και αφομοιώθηκαν με άλλους αποίκους από το νησί της Σάμου και άλλα μέρη της περιοχής. Στις αρχές του πέμπτου αιώνα π.Χ. οι Σάμιοι εκδιώχθηκαν από τον Αναξίλαο, τύραννο του Ρηγίου, ο οποίος εξουσίαζε τις δύο πλευρές των Στενών και έδωσε στην πόλη το όνομα Μεσσήνη, από το όνομα της πατρίδας των προγόνων του της Μεσσηνίας στην Ελλάδα.
  Το 396 π.Χ. η πόλη καταστράφηκε στη μάχη της Μεσσήνης από τους Καρχηδονίους, υπό την ηγεσία του Ιμίλκα, αλλά ο τύραννος των Συρακουσών, Διονύσιος την ξανάχτισε και την επανεποίκησε με νέους εποίκους. Ελευθερώθηκε από την κυριαρχία των Συρακουσών από τον Τιμολέοντα και στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τον Αγαθοκλή.


  Το 288 π.Χ πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από τους Μαμερτίνους, μισθοφόρους από την Καμπανία. Οι Μαμερτίνοι κράτησαν την πόλη για είκοσι χρόνια. Επειδή εξαπέλυαν επιδρομές κατά των γειτονικών πόλεων, ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων εκστράτευσε εναντίον τους, τους νίκησε στους Μύλους και στην συνέχεια πολιόρκησε την Μεσσήνη. Για βοήθεια, οι Μαμερτίνοι στράφηκαν στην Καρχηδόνα και στη Ρώμη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πρώτος Καρχηδονιακός πόλεμος. Οι Ρωμαίοι επικράτησαν και απέκτησαν τον έλεγχο της πόλης που παρέμεινε Ρωμαϊκή μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση!

Πηγές: it.wikipedia.org, el.wikipedia.org, hellinon.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.