28 Ιαν 2011

Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας!

   Σήμερα έχουμε δύο εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την αγιογραφία και τις προτείνουμε σε όλους εσάς που ενδιαφέρεστε!
   Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας του Τριαντάφυλλου Καγιά θα εγκαινιαστεί σήμερα στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στην οδό Μπενάκη 5, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2011.
   Επιπλέον, σεμινάριο αγιογραφίας γίνεται από τον Πολυχώρο Τέχνης (Αγίου Νικολάου 2 στην Καλαμάτα) σήμερα, αύριο, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθερία"

27 Ιαν 2011

Η Μεσσήνη της μυθολογίας!

   Το όνομα της περιοχής μας, της Μεσσηνίας, φτάνει ως εμάς από τα αρχαία χρόνια. Ποια ήταν όμως η Μεσσήνη, η γυναίκα η οποία σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, έδωσε το όνομα της σε ολόκληρη τη Μεσσηνία;
   Η Μεσσήνη ήταν πριγκίπισσα του Άργους, κόρη του Τρίοπα και εγγονή του Φόρβαντα. Μια άλλη εκδοχή μας λέει ότι ήταν κόρη του Φόρβαντα και της Ευβοίας, και αδελφή του Τρίοπα. Η Μεσσήνη παντρεύτηκε τον Πολυκάονα, το δευτερότοκο γιο του βασιλιά Λέλεγα από τη Λακωνία.

20 Ιαν 2011

Στροφάδες Νήσοι: Μέρος Πρώτο

Οι Στροφάδες όπως φαίνονται από το Google Earth
    Τα όρια του μέχρι πρότεινος νομού Μεσσηνίας - τώρα πια περιφερειακής ενότητας- είναι σαφή και καθορισμένα εδώ και πολύ καιρό. Όπως σε κάθε μέρος όμως, υπάρχουν γεωγραφικές σχέσεις με άλλες περιοχές που αφήνουν το σημάδι τους στο πέρασμα του χρόνου και την ιστορία ενός τόπου. Ένα από τα μέρη αυτά είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών του Ιονίου πελάγους που γνωρίζουν καλά οι αλιείς των δυτικών ακτών της Μεσσηνίας. Το ιδιαίτερο αυτό σύμπλεγμα έχει ένα χαρακτηριστικό γεωγραφικό γνώρισμα. Η απόσταση του από το ακρωτήριο Γεράκι της Ζακύνθου και η απόσταση του από τη νήσο Πρώτη, που βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη Μεσσηνίας, δημιουργεί ένα ισοσκελές τρίγωνο πάνω στο χάρτη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα νησιά με τη μακρά διαδρομή στο χρόνο.

16 Ιαν 2011

Το μοναστήρι της Δήμιοβας


   Ανατολικά του κεντρικού Ταϋγέτου, κοντά στην Καλαμάτα, πάνω από το χωριό που σήμερα ονομάζεται Ελαιοχώρι (γνωστό και με την παλιά του ονομασία Γιάννιτσα), βρίσκεται η μονή Δήμιοβας.  Πολλές φορές αναφέρεται και ως Ντίμιοβα, Τίμιοβα, Τίνοβα, και Ντιμόνοβο. Το όνομα είναι σλαβικής προελεύσεως και σημαίνει «κροκοτόπι», δηλαδή τόπο όπου ανθίζει το φυτό «Κρόκος», από το οποίο παράγεται η κίτρινη βαφική ύλη «Ζαφορά».

11 Ιαν 2011

Τα όμορφα χωριά μας: Γλυκορρίζι!

   Το Γλυκορρίζι είναι ένα μικρό και πολύ όμορφο χωριό της Μεσσηνίας που ανήκει στη δημοτική ενότητα Αετού του Δήμου Τριφυλίας. Είναι αρκετά κοντά στο Κοπανάκι και απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και τριακόσια από την Αθήνα. Αριθμεί εξήντα μόνιμους κατοίκους ενώ τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός του χωριού υπερδιπλασιάζεται. Το χωριό κατοικείται αδιάκοπα από το δέκατο έβδομο αιώνα τουλάχιστον, ενώ στην προεπαναστατική περίοδο, ο πληθυσμός της κοινότητας αυξήθηκε σταδιακά λόγω των πληθυσμιακών ανακατάξεων της εποχής. Το όνομα του χωριού μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν Μουρτάτου.

10 Ιαν 2011

Αλέξανδρος Κουμουνδούρος: Μια πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα.

Η υπογραφή του Αλ.Κουμουνδούρου
  Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν Έλληνας πολιτικός του δεκάτου ενάτου αιώνα και διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας δέκα φορές, δεκαεπτά φορές υπουργός και δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής. Υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πολιτικής στα χρόνια του.
  Γεννήθηκε το 1815 στον Κάμπο Αβίας, στην τοποθεσία Γαρμπελιά, στην επαρχία Οιτύλου της Μεσσηνιακής Μάνης και καταγόταν από ιστορική οικογένεια. Ο πατέρας του Σπυρίδων Γαλάνης Κουμουνδούρος διετέλεσε έπαρχος Πύργου και στρατηγός του αγώνα του 1821.

7 Ιαν 2011

Ιωάννης ο Πρόδρομος

   Γιορτάζουμε σήμερα 7 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ή αλλιώς Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο τελευταίος από τους προφήτες που προανήγγειλαν την έλευση του Μεσσία. Έζησε στα χρόνια του Χριστού και για την ακρίβεια γεννήθηκε έξι μήνες πριν το Χριστό. Γονείς του ήταν ο ιερέας Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παναγίας. Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ ήταν μεγάλοι σε ηλικία και δεν είχαν παιδιά, ώσπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στο Ζαχαρία ότι θα κάνει ένα γιο, το οποίο θα πρέπει να ονομαστεί Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας αμφέβαλλε και γι' αυτό δε μπορούσε να μιλήσει μέχρι τη μέρα που γεννήθηκε το παιδί. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση, ζητήθηκε από το Ζαχαρία να γράψει το όνομα που θα έπαιρνε ο γιος του. Και αυτός έγραψε το όνομα Ιωάννης. Αμέσως μπόρεσε να μιλήσει ξανά. 

Γιατί το λέμε... Δεσύλλα!!

  Το Δεσυλλα είναι χωριό της Μεσσηνίας που ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Οιχαλίας. Άνηκε μέχρι πρότεινος στο Δήμο Ανδανίας -ο οποίος πλέον αποτελεί ενότητα του Δήμου Οιχαλίας- και τοποθετείται στην βόρεια πλευρά του νομού, στα σύνορα Μεσσηνίας - Αρκαδιας. Το χωριό σήμερα έχει διακόσιους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό βρίσκεται σε πρόποδες βουνού και έχει πανοραμική θέα σε ολο τον Μεσσηνιακό κάμπο, ενώ βρίσκεται δεκαέξι χιλιόμετρα από τον διάσημο ναό Αγίας Θεοδώρας, και επτά χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά.

6 Ιαν 2011

Η εορτή των Θεοφανίων!

  Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου, και είναι η τελευταία σημαντική μέρα του Δωδεκαημέρου των γιορτών. Τα Θεοφάνια ή Επιφάνια ή Φώτα, όπως αποκαλούνται αλλιώς είναι ημέρα αφιερωμένη στη βάπτιση του Χριστού. Το ίδιο το όνομα "Θεοφάνια" μας μιλά για αυτό που θυμόμαστε σήμερα, δηλαδή την εμφάνιση του Θεού στην τριαδική μορφή Του την ώρα που βαπτίζεται ο Ιησούς Χριστός. Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια εορτάζονταν την ίδια μέρα, αλλά μετά τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. καθιερώθηκε η έκτη Ιανουαρίου ως ημέρα των Θεοφανίων.

Μεσσηνιακοί Πόλεμοι ... Γ΄ Μεσσηνιακός Πόλεμος

Γ' Μεσσηνιακός Πόλεμος

  Και ο τρίτος μεσσηνιακός πόλεμος άρχισε από μια επανάσταση των ειλώτων το 464 π.Χ. , που έγινε με την ευκαιρία ενός πολύ δυνατού σεισμού που κατάστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη Σπάρτη. Αυτό έδωσε ώθηση στους Μεσσήνιους να ξεσηκωθούν ενάντια πάλι στους Σπαρτιάτες. Μα οι Σπαρτιάτες είχαν δύναμη και βγήκαν μετά από δεκαετή πόλεμο (το 454 π.Χ.) νικητές για μια φορά ακόμη.Μάλιστα αυτήν τη φορά τους Σπαρτιάτες βοήθησαν και οι Αθηναίοι στέλνοντας τον Κίμωνα με 4.000 άνδρες. Λέγεται όμως ότι οι Σπαρτιάτες δε δέχτηκαν και πολύ φιλόξενα τους Αθηναίους κι ίσως αυτό στάθηκε αιτία της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις.

1 Ιαν 2011

Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!!

  Πολλές ευχές σε όλους για χρόνια πολλά και καλά, γεμάτα με υγεία, αγάπη και χαρά!
Ο Νέος Χρόνος ας είναι ευλογημένος και ευτυχισμένος για όλο τον κόσμο!
  Ιδιαίτερες ευχές σε όσους γιορτάζουν σήμερα, στο Βασίλη, τη Βασιλική και τον Τηλέμαχο!!